Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

Nem minden fényképezőgépen van lehetőség a zársebesség beállítására, de a komolyabbak mind lehetőséget adnak erre. Telefonon jellemzően a PRO módon belül, fényképezőgépeken az S (speed, azaz sebesség) opciónál lehet állítani. A pontos beállítási lehetőségek gépenként különböznek, ezért az adott eszköz leírásában érdemes utánanézni, ha nem találod.

A zársebesség értéke azt mutatja, hogy hány másodpercig készül a kép. Ha például 1/100 van beállítva, az egy századmásodpercet jelent, ha 1", az egy másodpercet. Amikor a zársebességet állítod (hacsak nem teljesen manuális (M) módban vagy), a fényképezőgép magától állítja mellé a blendét (a fénynek rendelkezésre álló lyuk méretét), ezzel szabályozva, hogy az érzékelő megfelelő mennyiségű fényt kapjon. Ha túlságosan szélsőséges értéket állítasz be, akkor a gép már nem tudja a blendével korrigálni a beállítást, és a kép túlexponált (fehéren beég) vagy alulexponált (sötét) lesz.

Sötétben hosszabb, világosban rövidebb zársebességre van szükség. Minél hosszabbra állítod, annál nagyobb az esélye, hogy akaratlanul is bemozdítod a képet (különösen teleobjektívek esetén). Ha nincs elég fény ahhoz, hogy a zársebességet kellően kicsire állíthasd, akkor nagyobb ISO (fényérzékenység) beállításával kisebb zársebességet is tudsz használni. Ilyenkor a kép zajosabb lesz, azaz romlik a képminőség. Ha olyan géped vagy objektíved van, ami optikai képstabilizátorral rendelkezik, az segít abban, hogy rövidebb záridő mellett is bemozdulásmentes képet készíthess.

Gyorsan mozgó témáknál rövid zársebesség szükséges, hogy ne mozduljon be a képen amit fotózol. Hosszabb zársebességgel elérhető, hogy elmosódjanak a dolgok.