Virágok fotózása

A legtöbb virág viszonylag apró, ezért ahhoz, hogy kellően nagyok legyenek a képen, közel kell mennünk hozzá. Ehhez elengedhetetlen egy olyan fényképezőgép, ami támogatja a makrofotózást. Tükörreflexes gép esetén ha nincs makroobjektívünk, megoldhatjuk olcsóbban is a dolgot az itt leírt módszerekkel.

A közelfotózás egyik nehézsége, hogy a mélységélesség ilyenkor általában kicsi, ami azt jelenti, hogy csak nagyon kis részen éles a kép, a legtöbb dolog homályos. Ha nem szeretnénk, hogy a virág távolabbi (vagy közelebbi) részei már homályosak legyenek, akkor ehhez a blende f értékét növelnünk kell. Ez azzal jár, hogy kevesebb fény érkezik az érzékelőre, azaz hosszabb expozíciós időre, több fényre vagy nagyobb ISO értékre is szükségünk lesz.

A másik nagy ellenség a szél lehet: egyrészt bemozdulhat a virág, és így nem lesz éles a képen, másrészt az élesség beállítása után is helyet változtathat, és így kikerülhet az éles tartományból. A szél leárnyékolásával egy kicsit tudunk ezen segíteni, de nagyon nagy szélben nem érdemes próbálkoznunk, hacsak nem távolabbról, a szél hatását bemutató fotót szeretnénk készíteni.

A virágok ugyan szépek, a róluk készült képek azonban a legtöbb esetben unalmasak és közhelyesek. Ha ezt szeretnéd elkerülni, fontos, hogy te magad is hozzáadj valamit a képhez. Érdemes kerülni a nagyon egyértelmű nézőpontokat (a legtöbben például felülről, kicsit oldalról fotóznak), esetleg belevenni valamilyen érdekességet a képbe (pl. bogár vagy valamilyen másik növény). Ha jó képet szeretnénk készíteni, különösen fontos, hogy virág mellett ügyeljünk a környezetére, a háttérre, annak harmóniájára is.

Kora reggel vagy késő este a fények általában kedvezőbbek a virágfotózáshoz. Becsillanások ellen használhatunk polárszűrőt.

Attei2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!