Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

Ha nincs makro objektíved, de szeretnél nagyon közeli képeket készíteni valamiről, vehetsz makro előtétlencsét, aminek a segítségével olcsóbban, bár kevésbé jó minőségben készíthetsz közelképeket. Ezeket a gép elé kell csavarni (egyszerre akár többet is), ugyanúgy, mint bármilyen más szűrőt. Ha a géped elején nincs menet a lencse becsavarásához, házi módszerekkel (pl. ragasztva) is megoldható az objektív előtt való elhelyezése.

Ha jobb képminőséget szeretnél választani, és cserélhető objektíves géped van, közgyűrűket is alkalmazhatsz, melyeket a gépváz és az objektív közé helyezve viszonylag jó minőségű közelképeket alkothatsz. A közgyűrű előnye, hogy nem tartalmaz lencsét, így nem ront a képminőségen. A közgyűrű a makro hatást az objektív és a képérzékelő közötti távolság növelésével éri el.

Ha nem szeretnél ilyen sokat költeni, használhatsz valamilyen régi 50mm-es objektívet is, melyet a te objektíved elé fordítva (!) kell elhelyezned. Ez megoldható egy úgynevezett fordítógyűrű segítségével, de akár házi módszerekkel odaragasztva, netán kézzel az objektíved elé tartva is.

Legrosszabb esetben használhatsz akár egy nagyítót is, de ez valószínűleg nem fog túl jó képminőséget eredményezni.