ISO érzékenység beállítása

Az ISO érzékenység a filmes gépek esetében azt adta meg, hogy a film mennyire érzékeny a fényre. Digitális gépeknél azt adja meg, hogy az érzékelő által érzékelt fényt milyen mértékben erősíti fel utólag a gép. Beállítása gépfüggő, ezért ha nem találod, akkor a géped leírásában érdemes utánanézni.

Ha az ISO-t magasra állítod, akkor ugyanannyi fény mellett rövidebb zársebességet is tudsz használni, illetve automata módban azt fog beállítani a fényképezőgép. Ha sötét van, és nincs állványod, vagy mozog a témád, akkor az ISO magasabbra állítása az egyetlen lehetőséged, hogy olyan képet csinálj, ami nem mozdul be (és nem lesz emiatt homályos).

A nagyobb ISO-nak hátránya is van: minél magasabbra állítod, annál zajosabb lesz a kép, mert a rendszer ezeket is felerősíti. Ez azt jelenti, hogy kevesebb részlet lesz a képen, kevésbé lesz éles, kevésbé lesznek jók a színei, és ha nagyban nézed, akkor színes pöttyöket látsz majd rajta. A legtöbb fényképezőgép rendelkezik valamilyen zajszűrő funkcióval, ezek azonban életlenné, elmosódottá, esetenként festményszerűvé teszik a képet. Emiatt ha csak lehet, érdemes a legkisebb ISO értéket használni.

Azt, hogy egy fényképezőgép mennyire készít zajos képeket magasabb ISO-nál, leginkább azon múlik, hogy milyen méretű képérzékelő van benne, illetve az milyen felbontású. Minél nagyobb méretre jön ki egy adott képpont az érzékelőn, annál kevésbé lesz a kép zajos, azaz a nagyobb képérzékelők és a kisebb felbontású érzékelők teljesítenek jobban. A nagyobb képérzékelővel rendelkező gépek jellemzően nagyobb méretűek és drágábbak is, viszont magas ISO mellett is jó képeket csinálnak, és magasabb is a beállítható maximum ISO érték.

Attei2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!