Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

Elmosódott háttér készítéséhez az szükséges, hogy a blendét minél nagyobbra állítsuk. Ezt megtehetjük úgy, hogy a gépet "A" módba állítjuk, és addig tekerjük az f értéket, amíg a lehető legkisebb lesz (pl. f2. 8), vagy akár úgy is, hogy "S" módba rakjuk, és figyeljük, hogy a zársebesség állításakor az automatika hogyan állítja az f értéket. Hogy a legkisebb f érték mekkora, az az objektívünktől függ. A kisebb f értékkel rendelkező objektívek jellemzően drágábbak.

Ha szeretnénk, hogy a háttér nagyon elmosódott legyen, érdemes rá is zoomolni a témára, illetve segíthet az is, ha a témánk minél közelebb van a háttérhez képest.

Nagyobb képérzékelőjű géppel (ilyenek pl. általában a tükörreflexes gépek, de a gép leírásában mindig megtaláljuk a CCD vagy CMOS méretét) könnyebb elmosódott hátteret csinálni, ezek azonban jóval drágábbak is.

Mobiltelefonokon külön effekt nélküli elmosódott hátteret legfeljebb makroképek készítésekor tudunk csinálni. Amikor a mobiltelefonon elmosódott háttér funkciót használunk, azt a telefon nem a lencsék segítségével, hanem utólag, digitális módosítással készíti. Emiatt az elmosódás határánál előfordulhatnak hibák, főleg az olyan komplikáltabb helyeken, mint pl. a hajszálak.