Elmosódott háttér

Elmosódott háttér készítéséhez az szükséges, hogy a blendét minél nagyobbra állítsuk. Ezt megtehetjük úgy, hogy a gépet "A" módba állítjuk, és addig tekerjük az f értéket, amíg a lehető legkisebb lesz (pl. f2. 8), vagy akár úgy is, hogy "S" módba rakjuk, és figyeljük, hogy a zársebesség állításakor az automatika hogyan állítja az f értéket. Hogy a legkisebb f érték mekkora, az az objektívünktől függ. A kisebb f értékkel rendelkező objektívek jellemzően drágábbak.

Ha szeretnénk, hogy a háttér nagyon elmosódott legyen, érdemes rá is zoomolni a témára, illetve segíthet az is, ha a témánk minél közelebb van a háttérhez képest.

Nagyobb képérzékelőjű géppel (ilyenek pl. általában a tükörreflexes gépek, de a gép leírásában mindig megtaláljuk a CCD vagy CMOS méretét) könnyebb elmosódott hátteret csinálni, ezek azonban jóval drágábbak is.

Mobiltelefonokon külön effekt nélküli elmosódott hátteret legfeljebb makroképek készítésekor tudunk csinálni. Amikor a mobiltelefonon elmosódott háttér funkciót használunk, azt a telefon nem a lencsék segítségével, hanem utólag, digitális módosítással készíti. Emiatt az elmosódás határánál előfordulhatnak hibák, főleg az olyan komplikáltabb helyeken, mint pl. a hajszálak.

Taktika2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

Attei

Ha nincs megfelelő géped (nagy képérzékelővel), akkor nem nagyon lehet jó elmosódott hátteret csinálni, ilyen esetben utólag, képszerkesztő programmal érdemes próbálkozni.